HARDLOOPSCHOENEN

Een runningschoen is geschikt als het voldoende steun en demping geeft. Deze geschiktheid is afhankelijk van je loopstijl, je type voet en je lichaamsgewicht. De gewone neutrale standaard schoen is alleen geschikt voor degene met een goed looppatroon en eventueel voor hen die niet al te vaak hardlopen. Als er wel een aanpassing noodzakelijk is kan je in eerste instantie kiezen voor een hakverhoging of voor een inlegzool. Deze binnenzool zorgt voor correctie van het looppatroon en geeft meer steun. Als deze aanpassingen onvoldoende zijn geeft een runningschoen die het looppatroon corrigeert vaak een goed resultaat.

Overpronatie, neutraal en onderpronatie (supinatie)
De meest voorkomende afwijking is dat de voet te veel naar binnen zakt, waardoor de achillespees te zwaar belast wordt. Dit kan worden voorkomen door te kiezen voor een schoen die deze overpronatie tegengaat. Bij dit type schoen is de tussenzool, die tussen de hak en de binnenzijde zit, duidelijk steviger.
Bij supinatie problemen gebeurt het tegenovergestelde: de voet zakt te veel naar buiten. Deze afwijking komt relatief weinig voor en hierbij is het advies om een stevige, stabiele neutrale schoen te kiezen.

Pasvorm
De schoen moet vooral lekker zitten. Houdt bij het passen rekening met ongeveer 0,5 – 1 cm ruimte tussen de neus van de schoen en de tenen. Dit in verband met het uitzetten van de voet, doorzakken van de voetboog en de afwikkeling. De hiel moet goed worden omsloten door het contrefort en mag beslist niet uit de hak ‘slippen’. In de breedte moet de schoen goed aansluiten en mogen er geen plooien ontstaan aan de binnenzijde.

Demping
Tijdens het hardlopen op een harde ondergrond komt er ongeveer 3 tot 4 maal het lichaamsgewicht op de schoenen, afhankelijk van hoe hard men loopt. Demping is dus heel belangrijk! Normaal gesproken gaat een hardloopschoen bij regelmatig gebruik ongeveer 1500 km mee. Aan te raden is om tussen de 1000 en 1200 km een nieuw paar schoenen aan te schaffen. Hierdoor kan de overgang naar de nieuwe schoenen geleidelijk verlopen.

Stabiliteit
Stabiliteit is belangrijk ter voorkoming van blessures. Houd rekening met je gewicht en lichaamsbouw. Er zijn schoenen met verschillende hardheden in de tussenzool die voor duurzaamheid en stabiliteit zorgen voor de overpronerende loper.

Afwikkeling en flexibiliteit
Een goede afwikkeling is belangrijk voor een vloeiende overgang van hiel naar teen en een effectieve afzet. Hardloopschoenen moeten daarom een soepele rolbeweging kunnen maken. Een goede afwikkeling draagt tevens bij aan de schokabsorptie. De plaatsing van de flexgrooves zorgt voor een gelijkmatige rolbeweging.

Vetering
Met de kruislingse vetermethode kan de schoen het meest gelijkmatig worden aangetrokken. Met de lusvetering kan de druk op de wreef worden verminderd. Dit ter voorkoming van een verminderde doorbloeding van de voorvoet. Ook tegen het uit de schoen ‘slippen’ van de voet is deze vetering te gebruiken!