RUNNINGKLEDING

De voordelen van de juiste runningkleding die hoort bij het jaargetijde mag je niet onderschatten. De aanschaf kan misschien wel wat kostbaar zijn, maar je hebt er jarenlang veel plezier van. Zo zal je met een thermisch shirt en een
perfect passende tight minder last hebben van een nat en bezweet lichaam, omdat deze gemaakt zijn van kunststofvezels die weinig vocht vasthouden. Bij training met een katoenen T-shirt is dat wel het geval, omdat katoen bestaat uit holle vezels die gemakkelijk vocht vasthouden.

Onderkleding
Door het dragen van thermische onderkleding zal je een stuk minder last hebben van een nat en bezweet lichaam, omdat het zweet gemakkelijker wordt afgevoerd. Bovendien houdt het in de winter de lichaamswarmte vast. Om goed te profiteren van thermische onderkleding moet ook de bovenkleding aangepast zijn (thermische onderkleding in combinatie met een jack dat weinig vocht doorlaat zal geen goed effect hebben). Thermische shirts zijn verkrijgbaar in korte en lange mouw.

Runningshirt
Loopshirts zijn verkrijgbaar met lange, halflange, korte en zonder mouwen. Het laatste model wordt singlet genoemd. Ook in dikte en gebruikte materialen zijn veel variaties verkrijgbaar. De meeste runningshirts bevatten eigenschappen als snel drogend, vochtregulerend en ademend. Het gebruik is afhankelijk van het jaargetij. Hartje winter is alléén een loopshirt minder geschikt; je kan dan beter kiezen voor een combinatie van runningshirt met runningjack.

Runningjack
Bij het runningjack is het vooral van belang dat het ademend is, omdat anders het vocht van je lichaam niet goed wordt afgevoerd. Een goed runningjack is bovendien winddicht en regenbestendig. De stof waarvan dit runningjack gemaakt is, is zo geweven dat het wel transpiratievocht van binnenuit doorlaat maar regendruppels van buitenaf niet. Dit komt omdat zweetpartikels in verhouding veel kleiner zijn dan regendruppels. Een duur runningjack in combinatie met een gewoon katoenen T-shirt als onderkleding heeft geen bevredigend effect .

Runningbroek
Speciale runningshorts hebben een binnenbroek. Naast deze zijn er strakke tights te koop. Deze zijn vochttransporterend en verkrijgbaar met een korte, halflange en lang pijp en in diverse diktes. In de winter kan je het beste een runningtight met lange pijpen gebruiken. Koop een tight niet te strak, omdat je anders mogelijk last zult hebben van onvoldoende bewegingsvrijheid.

Sokken
Door het dragen van speciale runningsokken wordt het vocht beter afgevoerd. Ook kan het blaren voorkomen. Let er bij de aanschaf van sokken vooral op dat deze naadloos zijn. De betere sokken hebben hielbescherming en teenbescherming en zijn voorzien van een links en rechts merkteken en volgen de anatomie van de voet.

TIP! Het is niet altijd nodig je runningkleding te wassen. Vaak is het spoelprogramma van je wasmachine voldoende. Het is goed voor het milieu en beter voor de levensduur van je sportkleding!