HEB JIJ DE JUISTE TENNISSCHOENEN IN HUIS?

Heb jij de juiste schoenen in huis om weer van start te gaan? Bij tennis heb je namelijk te maken met verschillende soorten ondergronden. Zo heb je hardcourt, gras, gravel en tapijt. Voor elke ondergrond worden andere tennisschoenen aanbevolen, want jouw schoenen reageren verschillend op de verschillende ondergronden. Door de juiste tennisschoenen te dragen, optimaliseer je jouw spel in ieder geval op dat vlak zo veel mogelijk.

Doordat de verschillende soort banen gemaakt zijn van verschillende materialen, hebben ze allemaal hun eigen eigenschappen. Niet elke schoen biedt daarom dezelfde grip, flexibiliteit, demping, stabiliteit, draaivermogen en comfort op elke ondergrond, waardoor je bij de keuze voor een tennisschoen eerst moet kijken naar de zool.

Clay zool

Een harde rubberzool met een diep visgraatprofiel die op de schoen ligt. Dit zorgt voor schokabsorptie en veel grip. Tennisschoenen met een clay zool zijn te gebruiken op kunstgras-, smashcourt- en gravelbanen.

Gravel zool

Een harde rubberzool met een ondiep visgraatprofiel. Deze zolen hebben vaak extra lijnen door het profiel heen en een zachte slijtzool. Omdat de tennisschoenen snel slijten op gravel, ligt het visgraatprofiel in de schoenen zodat het gravel niet aan de schoen blijft plakken en ze langer meekunnen. Daarnaast biedt het hierdoor ook meer grip, die nodig is omdat je op gravel weinig grip hebt. Vaak zijn deze schoenen steviger om meer grip te bieden. Tennisschoenen met een gravel zool zijn niet alleen geschikt om te glijden over gravelbanen, maar ook voor smashcourt-, indoor- (let op: niet voor op tapijt) en kunstgrasbanen.

Carpet zool

Een egale zool zonder profiel waardoor jij makkelijk kan blijven bewegen over de vaak stroeve vloer. Door het gebruik van een profielloze schoen blijf je niet hangen op de vloer en verklein je de kans op blessures. Deze tennisschoenen bieden daarnaast ook demping, veerkracht en een stevige bovenkant. Tennisschoenen met een carpet zool zijn te gebruiken op tapijt en andere indoorbanen, zoals op de ondergrond van een gymzaal.

Gras zool

Een zool met kleine, korte nopjes waardoor je zoveel mogelijk grip hebt en het gras zo min mogelijk beschadigd. Doordat het spel op grasbanen vaak snel gaat, heb je tennisschoenen nodig die zich vormen naar jouw voet en veel grip bieden. Daarnaast hebben ze vaak een flexibele bovenkant om te voorkomen dat je voet bekneld raakt. Tennisschoenen met een gras zool zijn geschikt voor grasbanen.

Omni-zool

Speel jij op meerdere, outdoor ondergronden? Dan is een tennisschoen met een omni-zool perfect. Deze tennisschoenen hebben een stevige en rubberen zool, met nopjes en een visgraatprofiel verwerkt in de zool waardoor uitglijden voorkomen wordt. Daarnaast hebben ze vaak een flexibele bovenkant waardoor jouw voet niet bekneld raakt en je daarmee minder kans loopt op blessures. Tennisschoenen met een omni-zool zijn te gebruiken op hardcourt-, gravel-, smashcourt- en kunstgrasbanen.

Twijfel je welke schoenen jij het beste kan aanschaffen of wil je graag advies? Bij Sport Leidsche Rijn helpen wij je graag om de juiste keuze te maken.