IN DEZE 4 STAPPEN KIES JIJ DE JUISTE VOETBALSCHOENEN!

Tegenwoordig is de keuze enorm als het om voetbalschoenen gaat. De ene collectie volgt de andere in rap tempo op, maar de juiste voetbalschoenen kiezen is makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt tegenwoordig bijvoorbeeld kiezen voor verschillende noppensystemen, materialen en nog vele andere belangrijke details. Met deze handleiding wordt die keuze een stuk gemakkelijker en hopen wij jou te helpen met het vinden van de juiste schoenen voor jou speelstijl.

Stap 1: Op welke ondergrond speel jij?

FG (Firm Ground)
Dit is het meest gebruikte noppenpatroon onder voetbalschoenen. De plastic noppen zijn gemaakt voor stevige, natuurlijke ondergronden zoals de meeste natuurlijke grasvelden. Wij raden aan FG voetbalschoenen niet te gebruiken op kunstgras, want dan verlies je namelijk je recht op garantie.

AG (Artificial Grass)
Er wordt steeds meer gevoetbald op kunstgras en daar zijn voetbalschoenen met een AG noppenpatroon geschikt voor. Op een AG-zoolplaat zitten meer noppen dan op een FG-zoolplaat. De AG-noppen zijn kleiner van omvang en hol van binnen, wat zorgt voor meer grip en minder druk op de spieren en knieën.

SG (Soft Ground)
Dit noppenpatroon wordt gebruikt door veel profvoetballers. Een SG-zoolplaat beschikt over 6 of 8 metalen noppen die langer zijn voor een betere en diepere penetratie in de grond. Gebruik een SG voetbalschoen op zachte en modderige velden. Nooit op kunstgras of een stevige ondergrond om blessures te voorkomen.

TF (Turf)
Een sterke, rubberen zool die voorzien is van veel kleine noppen. Met TF voetbalschoenen kan je op meerdere ondergronden spelen, zoals kunstgras, turf/hardcourt en gravelvelden. De vele, kleine noppen zorgen voor meer grip op deze ondergronden.

IC (Indoor Courts)
Een gladde, non-marking rubberen zool voor goede grip op indoor ondergronden. Dit zijn de perfecte voetbalschoenen voor zaalvoetballers.

Stap 2: Welke maat voetbalschoenen kan ik het beste kiezen?

Soms is het moeilijk om de maat van je voetbalschoenen te bepalen, omdat deze regelmatig anders “vallen” dan normale schoenen. Vooral bij kinderen is het moeilijk de maat te bepalen, omdat zij er na korte tijd weer uit kunnen groeien. Wij maken gebruik van uitgebreide maattabellen voor bijvoorbeeld adidas en Nike voetbalschoenen, hieronder zie je bijvoorbeeld de maattabel voor Nike kids voetbalschoenen.

Schoenmaat (EU)Voetmaat (cm)Schoenmaat (EU)Voetmaat (cm)
27163220
27 1/216.533 20.5
281733 1/221
28 1/217.53421.5
29 1/2183522
3018.535 1/222.5
31193623
31 1/219.538 23.5
  38 1/224

Naast het feit dat voetbalschoenen anders vallen dan normale schoenen, omdat deze smaller zijn, zit er ook verschil tussen voetbalschoenen onderling. Nike voetbalschoenen vallen bijvoorbeeld anders dan adidas voetbalschoenen. Nike voetbalschoenen staan erom bekend iets smaller te vallen dan adidas voetbalschoenen. Vooral de Nike Mercurial is een schoen die vooral bedoeld is voor spelers met smalle voeten. De Nike Tiempo daarentegen is van premium leer gemaakt en is breder van aard. Daarnaast zorgt het leer ervoor dat de Nike Tiempo zich aan de vorm van jouw voet aanpast.

Stap 3: Wat kenmerkt jouw speelstijl?

Snelheid
Voor snelheid zijn de eigenschappen gewicht en druk het meest belangrijk. Een lichtere voetbalschoen heeft logischerwijs minder effect op jouw snelheid. De beste voetbalschoenen die beschikken over eigenschappen gericht op snelheid zijn de Nike Mercurial en de adidas X.


Comfort

Spelers die op zoek zijn naar comfort kunnen het beste kiezen voor de Nike Tiempo. Dit zijn voornamelijk zachte, leren voetbalschoenen. Deze voetbalschoenen staan bekend om hoge mate van comfort, ondanks dat comfort een persoonlijke term betreft.

Controle
Voor een optimale controle gaat het allemaal om grip en een goed balgevoel. Hier zijn de adidas ACE en de Nike Magista helemaal op ingericht.


Stap 4: Let op het gewicht.

Het gewicht is een belangrijke factor om de juiste voetbalschoenen voor jouw speelstijl te kiezen. Lichtere voetbalschoenen geven je het gevoel dat je sneller bent en meer op je tenen staat. Zwaardere voetbalschoenen voelen degelijker en meer beschermend aan. Het is een kwestie van smaak en beide alternatieven hebben hun eigen voordelen.

Stap 5: Kies jouw favoriete materiaal.

Leer
Leren voetbalschoenen staan bekend om een heerlijke pasvorm. Normaal gesproken is leer het meest comfortabele materiaal. Bij voetbalschoenen wordt gebruik gemaakt van twee soorten leer. Kangoeroeleer is het premium materiaal, maar kalfsleer is een goed en zacht alternatief. Kalfsleer is iets duurzamer, maar je moet nooit vergeten je leren voetbalschoenen goed te onderhouden.

Synthetisch
Synthetische voetbalschoenen zijn lichter en duurzamer dan leren voetbalschoenen en de laatste jaren zijn ze ook nog eens zachter en comfortabeler geworden. Vandaar dat synthetische voetbalschoenen steeds populairder worden. De grote merken hebben synthetische voetbalschoen ontwikkeld om deze zacht aan te laten voelen als leren voetbalschoenen, maar met minder demping.